České vlny v literárním oceánu

V hanácké metropoli se již po osmé udělovala středoevropská Cena Václava Buriana Olomouc. Česká republika bude čestným hostem letošního Evropského festivalu literatury pro děti a mládež a Frankfurtského knižního veletrhu v roce 2026.

Ve čtvrtek 28. září se uskutečnil 8. ročník Ceny Václava Buriana Olomouc, který pořádají Výbor pro Cenu Václava Buriana a Muzeum umění Olomouc. Již dříve bylo zveřejněno jméno letošního nositele ceny Za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu, jímž se stal ukrajinský spisovatel Taras Prochasko (nar. 1968), který ji však s ohledem na aktuální dění ve své zemi nemohl převzít osobně. Spisovatel, překladatel a publicista narozený v Ivano-Frankivsku je autorem románu Jinací (2002, č. 2012), který se stejně jako jeho povídkový soubor Jetotak (2010, č. 2021) dočkal českého vydání.

„Zvídavě a ironicky zkoumá hranice mezi civilizací a přírodou. Zjišťuje, zda to všechno, čeho jsme dosáhli, je skutečně potřebné a smysluplné. S jeho psaním je to podobné. Je mistrem jazyka, a tedy mistrem kultury, ale zároveň příběhy, které vypráví, pramení z jakési starší, předjazykové hlubiny. Jako by se s jazykem dohodl, že jej bude používat k předávání mnohem starších sdělení z dob, kdy ještě nebylo komu vyprávět a kdo by poslouchal,“ napsal v laudatiu na oceněného autora polský literát Andrzej Stasiuk.

O cenu Za poezii, která se vyhlašovala až v rámci čtvrtečního programu v Muzeu umění Olomouc, se v letošním roce ucházela pětice nominovaných středoevropských autorů a autorek: maďarská básnířka Zsófia Balla (nar. 1949), slovenská básnířka a prozaička Katarína Kucbelová (nar. 1979), rakouská básnířka Greta Maria Pichler (nar. 1996), český básník Lubomír Tichý (nar. 2003) a polská básnířka a botanička Urszula Zajączkowska (nar. 1979).

Mezinárodní porota, ve které zasedli Zofia Bałdyga, Petr Borkovec, Sabine Eschgfäller, Mária Ferenčuhová, István Vörös a Tomáš Tichák, následně ocenění udělila slovenské spisovatelce Kataríně Kucbelové, která získala i Cenu diváků. Rodačka z Banské Bystrice žije od svých studií na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a pracuje jako kulturní manažerka, mimo jiné je spoluzakladatelkou nejznámější slovenské literární ceny Anasoft Litera. Publikovala pět básnických sbírek a oceňovanou novelu Čepec (2019, č. 2021), která u nás vyšla v překladu Lubomíra Machaly.

Katarína Kucbelová, foto: Petr Palarčík

Na vítězné básnické skladbě „k bielej“ (2022) porotci při veřejné diskusi ocenili schopnost vylíčit situaci člověka, jemuž se rozpadá svět a který ještě neví, co tato katastrofa (tedy klimatická krize) ve výsledku přinese (Z. Bałdyga), a množství otázek podávaných takřka meditativním způsobem, který nerezignuje na nalezení odpovědí, stejně jako východiska z oné krize (S. Eschgfäller). Její básně se prý dají číst jako zoufalá meditace, která je plná manter působících někdy až absurdním dojmem, a přitom nabízejících „eutanastickou“ cestu ke konci (M. Ferenčuhová).

Posledně jmenovaná slovenská kritička napsala rovněž laudatio na oceněnou spisovatelku, kde o její nejnovější knize napsala: „Motívy klimatickej zmeny, konca ľudskej civilizácie i odklonu od antropocentristickej perspektívy sú v slovenskom básnickom prostredí silne prítomné už niekoľko rokov, no podľa mňa až v Kucbelovej skladbe ‚k bielej‘ — zachytené do siete otázok a ponorené do zaprášenej mliečnej hmly, do neurčitosti a do zacyklenej štruktúry — nadobúdajú tú najuhrančivejšiu podobu.“

*

Na 23. ročníku Evropského festivalu literatury pro děti a mládež v německém Saarbrückenu bude letos čestným hostem Česká republika. Ve dnech 11. až 14. října na festivalu vystoupí čtyři čeští spisovatelé a spisovatelky a dvě ilustrátorky, kteří představí publiku svou tvorbu i nově vydané knihy v německém překladu. Ke zhlédnutí bude také výstava Malí/velcí, která zahrnuje tvorbu šestnácti českých autorů a ilustrátorů.

Dora Kaprálová spolu s překladatelkou Natašou von Kopp uvedou německý překlad knihy Pan Nikdo a bílá tma, která právě vychází v nakladatelství Balaena. Marka Míková malé i velké návštěvníky festivalu seznámí s hlavními hrdiny knihy Kabát a kabelka, která v roce 2022 získala Magnesii Literu za knihu pro děti a mládež. Marek Toman zahraje divadlo na motivy knihy Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse a Alena Wagnerová bude číst ze své knížky Jak Marta zkrotila draka. Tituly Marka Tomana, Marky Míkové i Aleny Wagnerové vyšly v rakouském nakladatelství Drava a přeložila je Raija Hauck, která bude na festivalu přítomna a spolu s autory dotyčné tituly představí německému publiku.

Výstava Malí/velcí představí ukázky z leporel na stejnojmenné téma, která vytvořilo celkem osm autorských dvojic — mimo jiné Andrea Tachezy s Janou Šrámkovou, Dora Kaprálová s Darjou Čančíkovou, Lukáš Csicsely s Vojtěchem Šedou nebo Markéta Pilátová s Martinou Trchovou. Účastí Českého literární centra — sekce Moravské zemské knihovny v Brně — na festivalu v Saarbrückenu vyvrcholí rok věnovaný propagaci literatury pro děti a mládež, během kterého bylo podporováno jak vydávání knih v překladu, tak i samotná tvorba jednotlivých autorů.

*

V roce 2026 pak bude Česká republika čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu. Během své návštěvy v Praze to řekl jeho generální ředitel Juergen Boos. Pondělní podpis smlouvy na Ministerstvu kultury stvrdil intenzivní práci, kterou Česká republika na tomto poli během posledních měsíců odvedla. Navázala tak na své úspěšné hostování na knižním veletrhu v Lipsku 2019.

Tomuto výsledku předcházela intenzivní příprava soutěžní knihy Bid Book, která představila předběžný koncept hostování včetně očekávaných cílů tohoto záměru, stejně jako český knižní a literární trh a rozpočet projektu. Tématem a klíčovou metaforou české prezentace na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2026 je „Česká republika — země na pobřeží“. Motto odkazuje k divadelní hře Williama Shakespeara Zimní pohádka, kde slavný dramatik umístil země Koruny české na mořské pobřeží.

Tisková konference k české účasti na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2026, zdroj: MKČR

Frankfurtský knižní veletrh je největší svého druhu na světě a zemi prezentující se jako hlavní host je věnována velká pozornost nejen v průběhu veletrhu, ale i v letech před ním a po něm. Na přípravu a samotné hostování je potřeba podle schváleného záměru vyčlenit asi 198 milionů korun pro roky 2023 až 2027. Organizací české prezentace byla pověřena Moravská zemská knihovna, jejíž ředitel Tomáš Kubíček poskytl H7O krátce po zveřejnění této zprávy rozhovor.