Podzimní série Host Masterclass

Série přednášek, ve kterých výrazné osobnosti kulturního života hovoří o své profesi i životě na podzim v Brně a Olomouci. V první vlně se můžete těšit na Kamilu Polívkovou a Miřenku Čechovou.

Masterclass není obyčejná přednáška. Během masterclass se předává hlavně osobní zkušenost a tvůrčí proces. 


Kamila Polívková – Vnitřní svět v obrazech
18. října 2023, Centrum experimentálního divadla (Brno)

Kamila Polívková je původní profesí scénografka a své divadelní inscenace staví na silných vizuálních motivech. Text – ať už divadelní hru nebo adaptaci literatury – vnímá jako materiál k dalšímu zpracování, jako spojovací hmotu celistvého obrazu, který na jevišti vzniká. Každý použitý formát, každý prostředek – jazyk, prostor, světlo, zvuk, projekce a herecká akce, každý jednotlivý detail nebo gesto je jeho součástí.
Ve své masterclass se režisérka Polívková zamyslí nad hierarchií prostředků a svou posedlou touhou po rovnováze. A možná se přizná k tomu, proč ji tolik fascinují cizí vnitřní světy.

Vstupenky v síti GoOut.cz


Miřenka Čechová – Tělesné psaní
30. října 2023, FF UPOL Divadelní sál (Olomouc)

Miřenka Čechová tvoří autorská díla již od začátku milénia, vidět jsou většinou na jevišti. Když jí začalo připadat, že se vše ztrácí a umírá v okamžiku vzniku, což je doménou i prokletím živého umění, rozhodla se myšlenky a zkušenosti zakonzervovat do knih. První Miss AmeriKa vznikla v roce 2018 v New Yorku, vydalo ji artové nakladatelství wo-men, druhá - autobiografická próza z devadesátých let z prostředí pražské konzervatoře - Baletky, vydalo o dva roky později nakladatelství Paseka. Obě díla mají i svá jevištní zpracování. Autorství je pro Miřenku Čechovou jen jedno, ať již ho uskutečňuje na jevišti, či u stolu u počítače, vyžaduje stejnou míru vnitřního ponoru, osvobození imaginace a dokonalý rytmus. V masterclass se s účastníky podělí o to, jakým způsobem si připravuje podmínky k tomu, aby mohla začít tvořit, jaké techniky používá, aby se dostala do stavu flow, jak zahřívá imaginaci, a jaké intuitivní gesto si dovoluje, když neví, jak dál.
Master class obsahuje i dvě praktická mentální cvičení, která si účastníci mohou vyzkoušet: Smyslový warm-up a Slyšet svůj hlas.

Vstup je zdarma. 

Akce vznikají za finanční podpory Státního fondu kultury.