Nahradí počítač redaktora?

Knihy se v Rusku určitě nepálí. Počítačový program vykonává práci redaktora. Nadchází věk novely.

Ruská spisovatelská unie v petici vyzvala Vladimira Putina, aby v budoucnu zabránil dalšímu pálení knih. Autorská organizace tak učinila v návaznosti na údajné pálení a vyřazování knih z dvou univerzitních knihoven v republice Komi na severozápadě země. Důvodem pro zničení knih, většinou učebnic a odborných textů, měla být jejich neslučitelnost s „ruskou ideologií“. Všechny publikace daroval knihovnám Soros Fund, nadace finančníka, filantropa a v neposlední řadě i kritika Vladimira Putina George Sorose. V roce 2015 se dokonce dvě další Sorosovy nadace, Open Society Foundations a Open Society Institute Assistance Foundation, dostaly na seznam „nežádoucích organizací“ a musely v Rusku přerušit veškerou aktivitu. Mluvčí ruského ministerstva kultury nařčení z pálení odmítl s tím, že jsou nepodložená a že ministr nemá podobnou pravomoc: pokud soud shledá nějakou knihu jako „extremistickou“, pak se přidá do seznamu spravovaného ministerstvem spravedlnosti, okamžitě se stáhne z knihoven a prostě se lidem nepůjčuje. Rozhodně se žádné knihy v Rusku nepálí.


Počítače píšou poezii, učí se psát romány a teď je budou i vydávat. Berlínské nakladatelství, respektive „vydavatelská platforma“ Inkitt zkouší nahradit v procesu vydávání knih editory a redaktory složitými algoritmy. Autor tak, podle vyjádření firmy, už nebude odkázaný na rozhodnutí jednoho editora, ale na „objektivní a nezávislý“ soud počítače. Inkitt na první pohled připomíná jiné self-publishing platformy pro začínající spisovatele a crowdfundingové servery. Autor jednoduše nahraje svou knihu nebo její část na server a čeká na výsledek, tentokrát o vydání nerozhodují počty hlasů nebo vybrané peníze, nýbrž počítačový program, který analyzuje chování čtenářů a schopnost hodnoceného textu bavit je až do konce. Program je dokonce schopný na základě těchto analýz doporučit spisovatelům zlepšení. Minulý týden Inkitt vydal tiskovou zprávu, že nakladatelství Tor Books, které se specializuje na fantasy a sci-fi žánry, vydá první takto vybranou knihu: young adult román Bright Star Erin Swanové. Inkitt totiž knihy nevydává, pouze je vybírá a posléze nabízí k vydání dalším nakladatelstvím — kde si je bude muset přečíst osamělý lidský editor.


Australský spisovatel Nick Earls v komentáři pro britský deník The Guardian vyhlašuje věk novely. Tlusté romány jsou pro současný svět elektronického rozptýlení příliš dlouhé a čtení je pořád až příliš zábavné. Velmi mnoho románů proto končí nedočtených na nočních stolcích nebo ve čtečkách, i když čtenáře bavily: kvůli čtení přerušovanému hektickým životem se vytrácí motivace je dočíst i pustit se do něčeho dalšího. Podle Earlse je proto načase, aby se do módy vrátila forma novely, krátkého, výživného a naplňujícího čtiva. Celý komentář si lze přečíst zde.