Menšiny zachraňují

Bob Dylan dostal Nobelovu cenu za literaturu. Svět se ale nezastavil. Tradiční nakladatelství může ohrožovat jejich vlastní odtrženost od okolního světa. Za práva žen a dívek se bude v OSN prát Wonder Woman.

Největšímu britskému nakladatelství hrozí, že se „stane bezvýznamným“. Alespoň tak to vidí šéf Penguin Random House UK Tom Weldon, který pesimistickou předpověď pronesl při představování nové vydavatelské strategie a iniciativy #WriteNow. Ta by měla do edičního plánu nakladatelství vtáhnout více různorodých a minoritních hlasů, kterým se v současnosti nedostává prostoru. Právě v malém zastoupení LGBTQ komunity, autorů z chudších poměrů nebo etnických menšin spatřuje Weldon „skutečný problém, a sice že [nakladatelství] nereflektují společnost, ve které žijeme“. Odtržení nakladatelského provozu od společenských změn by měl řešit projekt typu #WriteNow, jenž se poprvé odehrál minulý týden v Londýně: na tisíc spisovatelů se na akci přihlásilo se svými texty a redakční rada vybrala padesát z nich, kteří měli možnost intenzivního osobního setkání s redaktorem, který jim poskytl zpětnou vazbu nebo informace o celém vydavatelském procesu. Další podobné akce se odehrají ještě v Manchesteru a Birminghamu a z celkových sto padesáti autorů zapojených do #WriteNow nakladatelství vybere deset, kterým bude celý následující rok poskytovat redakční a literární servis, díky čemuž snad na konci vydají knihu. Jak upozorňuje deník The Guardian, #WriteNow není jediným projektem, který se snaží vypořádat s malou společenskou různorodostí v nakladatelském a literárním provozu. Vznikají například speciální ediční řady nebo literární soutěže pro spisovatele z etnických menšin.

Podle průzkumu Writing the Future, který si nechala v roce 2015 vypracovat britská literární agentura Spread the Word, mají menšinoví autoři stále největší šanci na vydání, když píší o rasismu, kolonialismu nebo postkolonialismu, jako by to byly ty nejdůležitější starosti černošských nebo asijských komunit. Podle spisovatelky Kit de Waalové, která se účastnila londýnského #WriteNow, je třeba ve jménu boje za různorodost v literatuře tuto představu rozptýlit: větší diverzita neznamená, že se píše více o rasismu, ale že vzniká více literárních děl ovlivněných zkušeností sexuální nebo rasové minority — ať už to jsou sociální romány, sci-fi nebo romance.


Volba Boba Dylana Švédskou akademií nebyla jediným šokujícím rozhodnutím uplynulého týdne. OSN si volila nového generálního tajemníka a po dlouhém rozhodování se jím stal bývalý portugalský premiér a dlouholetý komisař OSN pro uprchlíky António Guterres. Jak to souvisí s literaturou? Volbu provázely dlouhé diskuse o tom, že by do čela OSN měla stanout žena, už jen proto, že ve vedení organizace jsou ženy zastoupeny minimálně. Aby rovnosti a spravedlnosti bylo učiněno zadost, OSN rovněž jmenovala čestnou ambasadorku za práva žen a dívek — a nestala se jí žádná politička, aktivistka, filozofka či umělkyně, leč komiksová legenda: Wonder Woman. Spoře oděná Amazonka s magickým bičíkem má být oficiálně jmenována do funkce tento pátek. Jednadvacátého října totiž oslaví sedmdesáté páté narozeniny. Wonder Woman není první literární postavou v čestné funkci OSN; Medvídek Pú se v roce 1998 stal čestným ambasadorem přátelství a víla Zvonilka dostala v roce 2009 funkci ambasadorky přírody.