Gonzo pro vláčnou pokožku

Tráva od Huntera S. Thompsona žije dál. Americké knihovny se připravují na Donalda Trumpa. Snad nebude rok 2016 rokem fašismu.

Vynálezce gonzo žurnalistiky, spisovatel a jeden z nejslavnějších drogových věrozvěstů Hunter S. Thompson už je jedenáct let po smrti. To ale ničemu nebrání v tom, aby si případný zájemce nemohl koupit jeho trávu. Vdova po autorovi Strachu a hnusu v Las Vegas Anita Thompsonová minulý týden oznámila, že má pořád schováno šest vzorků marihuany, kterou sám Thompson kouřil, a pracuje s pěstitelskou firmou na jejich oživení a produkci. Thompsonovou prý tak jednou měsíčně už tři roky — od té doby, co je marihuana v některých státech USA legální — navštíví nějaký pěstitel a snaží se ji přesvědčit, aby jméno legendárního spotřebitele lehkých i těžších drog propůjčila zrovna jeho značce. Anita Thompsonová, která v létě koupila Owl Farm, Thompsonovo venkovské útočiště v Coloradu, a hodlá z něj udělat soukromé muzeum, dlouho odmítala a až při převzetí pozůstalosti po manželovi se rozhodla jít na trh s marihuanou značky Hunter S. Thompson. Nebude se jednat pouze o konopí, ale taky o výrobky z něj. Brzy tak bude možné protřít si klouby jedním z nejproslulejších feťáků dvacátého století.


Ve Spojených státech se na prezidentství Donalda Trumpa připravují i knihovny. Například Newyorská veřejná knihovna změnila informace o uchovávání a poskytování osobních údajů návštěvníků: bude je držet jen po nejkratší možnou dobu a poskytovat jen v případech, kdy to zákon přikazuje. Internetová knihovna Archive.org, která spravuje databázi veřejně dostupných webů a jejich historie, oznámila, že začala připravovat velké zálohové servery v Kanadě. Americká knihovnická asociace se dokonce veřejně omluvila za „normalizaci Trumpovy administrativy“, které se měla dopustit prohlášením z osmnáctého listopadu, v němž slibuje s novým vedením země spolupracovat. Knihovny k těmto krokům přivedly Trumpovy předvolební sliby, například dohled nad všemi muslimy v zemi, nebo jmenování ministrem vnitra alabamského senátora Jeffa Sessionse, podle něhož by se soudem nepovolené nahrávání domácností, které odhalil Edward Snowden, nemělo rušit.


Oxfordský slovník už vyhlásil slovo roku 2016, je jím post-pravda. Nejedná se ale o jedinou instituci, která dělá terminologické žebříčky. Populární americký slovník Merriam-Webster každý rok vyhlašuje nejvyhledávanější pojem ve své online verzi — a letos se s výsledkem rozhodl i něco udělat. Podle průběžných výsledků to totiž vypadá, že nejvyhledávanějším slovem roku 2016 bude „fašismus“, často letos skloňovaný ve volebních kampaních, politických komentářích a na sociálních sítích. Vydavatel slovníku proto na Twitteru jemně ponoukl jeho uživatele, že se dá pořád ještě vyhledávat něco jiného, rok 2016 ještě nemusí být rokem fašismu. A není se čemu divit, vedle post-pravdy se termíny roku 2016 staly také „xenofobie“ (Dictionary.com) a „paranoia“ (Cambridge Dictionary).