Bělidlo v hrnku

Amazon v minulém týdnu stáhl z prodeje dvě publikace o „léčbě“ autismu prostřednictvím bělidla. Zároveň je na předních místech žebříčku novinek kniha plná těch nejšílenějších konspirací. Dezinformace a hoaxy nejsou doménou jen sociálních sítí, ale i starého dobrého obchodu.

Daniela Bílá je členka republikového výboru České pirátské strany a koordinátorka pirátských dobrovolníků v Karlovarském kraji. Pro většinu lidí je teď ale známá jako „ta pirátka, co léčí čistidlem bazénů“: Bílá je také členkou facebookové skupiny zaměřené na „alternativní léčbu“, konkrétně využívání Chlorine Dioxide Solution (CDS) a Mineral Miracle Supplement (MMS), žíravých látek mimo jiné složením velmi blízkých přípravkům k dezinfekci bazénové vody, k léčení všeho od spalniček po AIDS a rakovinu.

Počátkem roku Deník N upozornil, že se Bílá v dané facebookové skupině ptala, zdali by se CDS a MMS nedaly použít k léčbě malého dítěte po mrtvici. Odborná i laická veřejnost kroutila hlavou a lékaři vydali už několikáté prohlášení, že obě látky jsou naprosto nevhodné k pití nebo klystýrům. Ale stejně jako v případě konspiračních teorií se většina společnosti na chvilku pobouřila a následně se posunula o kauzu vedle. Bělidlo v dětském hrnečku zůstalo.

Problém byl jako vždy nastaven tak, že se týká pár (slovy předsedy České lékařské komory Milana Kubka) „debilů“ a lhářů na internetu, kteří se jen vzájemně utvrzují ve svém bludu a přitom vážně ohrožují zdraví dětí. Často už se ale zapomíná dodat, že se nezřídka jedná o zoufalé rodiče, kteří v zoufalé naději sáhnou po každém přípravku po ruce — i když smrdí jako plovárna. Na tyto rodiče a třeba také na konzumenty konspiračních teorií, jako je například také nedávno odsouzený důchodce-terorista Jaromír Balda, se nicméně lze dívat i jinou perspektivou: jako na konzumenty, kolem jejichž zranitelnosti, naivity nebo frustrace vyrostl celý průmysl — a to nejen ten (dez)informační, ale i knižní.

Za popularitou MMS a pití čistidel stojí především bývalý scientolog a šarlatán Jim Humble a jeho kniha The Miracle Mineral Solution of the 21st Century (Zázračný minerální roztok dvacátého prvního století) z roku 2006, v níž se označení MMS pro roztok oxidu chloričitého objevilo poprvé. Humble v publikaci vydané vlastním nákladem tvrdí, že oxid chloričitý v určitých koncentracích (CDS) může vyléčit malárii, rakovinu nebo AIDS. V Česku se prodávala (a to včetně velkých online knihkupectví, jako je Kosmas) dnes už úplně rozebraná Humbleova kniha MMS: Průvodce návratu ke zdraví. Při představě, jak tato kniha s postarším Humblem přelévajícím na obálce něco ze zkumavky do zkumavky leží vedle příručky akupunktury a receptů na domácí masti v oddělení „medicína a léčitelství“ v nějakém menším knihkupectví, se pojetí jejích čtenářů coby „debilů“ poněkud hroutí. Pokud má někdo špatnou zkušenost s medicínskou léčbou — což je při kondici českého zdravotnictví skoro každý —, případně trpí neléčitelnou nemocí, je pochopitelné, že se obrátí i k alternativním možnostem léčby. A věří obchodníkovi, že to, co prodává, je ne-li k užitku, tak aspoň bez rizika.

Není samozřejmě v možnostech knihkupců vyznat se v celé knižní produkci, natož v tak komplexních problematikách, jako je zdravotnictví nebo (v případě konspiračních teorií) mezinárodní politika. K dobrému knihkupci ale patří celkový rozhled — a v menších nezávislých obchodech to pořád platí — a schopnost rozpoznat závadnou knihu. To bohužel neplatí u velkých online obchodů, které prostě prodávají všechno.

Server Wired nedávno zveřejnil reportáž, jak snadné je na Amazonu publikovat a začít prodávat knihu o léčení autismu pomocí MMS. Redaktor Matt Reynolds z několika zdrojů splácal e-knihu, nahrál ji na Amazon a publikace se už během hodin začala prodávat (naštěstí si ji nikdo nekoupil, Reynolds ji po jednom dnu z nabídky stáhl). V procesu publikace mu napomáhal algoritmus — doporučoval klíčová slova pro vyhledávání a dokonce navrhl automaticky obálku tak, aby sugerovala, že obsah e-knihy schválil americký bezpečnostní regulátor FDA.

Reynoldsův článek se snažil především upozornit na přítomnost přinejmenším kontroverzních návodů na léčbu autismu prostřednictvím podávání CDS a MMS v nabídce Amazonu. Jedna z knih se díky velkému počtu hodnocení dostala do první stovky knížek v sekci „autismus a Aspergerův syndrom“. Ve Spojených státech přitom už v roce 2005 na podobnou „alternativní léčbu“ zemřel pětiletý autistický chlapec.

Amazon minulý týden obě knihy stáhl z prodeje. Ve stejném týdnu se ale na přední příčky žebříčku novinek dostala kniha těch nejšílenějších konspirací o demokratech a Hillary Clintonové — k popularitě jí opět dopomohl algoritmus a automatické funkce pro prodejce a distributory. O zázračných hojivých účincích bělidla a dalších průmyslových chemikálií se pořád dá koupit celá knihovnička. I na Kosmasu si můžete objednat knížku o domácím léčení rakoviny injekčním vstřikováním roztoku jedlé sody do nádorů.

Už několik let se v médiích přežvykuje mantra o nebezpečí sociálních bublin, které jen zesilují předsudky a zrychlují koloběh dezinformací. S tím lze jen stěží polemizovat, stejně jako s původem velké řady konspirací a „fake news“ někde v hlubinách ruské rozvědky, případně sklepeních internetové neonacistické a alt-right scény či mozku nějakého pomateného samozvaného léčitele s (doslova) vymydleným mozkem. Nakonec toto jsou důvody, proč se začalo přistupovat k regulaci a přísnějšímu dohledu nad platformami, jako je Facebook nebo YouTube. Je ale chyba redukovat hlavní dezinformační kanály pouze na sociální sítě a podivné servery z periferií webu: svou troškou přispívá i sice neviditelná, ale pořádně zasviněná ruka trhu.

Piráti po zveřejnění zprávy o Daniele Bílé na otevřeném fóru řešili, co s takovou členkou dělat. To je u politické strany naprosto legitimní přístup. U strany zaměřené na internet a informační společnost se ale nabízí ještě další téma: co si počít s technologiemi a mechanismy, které takové členky do značné míry formují?