Nenávist prodává

Poradce francouzského ministerstva pro genderovou rovnost navrhl stáhnout spisovatelský debut z trhu coby „oslavu mizandrie“, jako materiál podněcující nenávist. Z knihy Muže, ty já nesnáším se rázem stal hit.

Když francouzské blogerce a spisovatelce Pauline Harmangeové koncem srpna vyšel knižně ani ne stostránkový esej Moi les hommes, je les déteste (Muže, ty já nesnáším), čekala, že se prodá jen pár kusů, a to převážně mezi čtenáři jejího blogu, přáteli a rodinou. „Mikronakladatelství“, jak se společnost Monstrograph sama označuje, které se na podobné publikace zaměřuje, proto nechalo vyrobit jen pár stovek kopií.

Ty se rychle vyprodaly poté, co si knihy všimlo francouzské ministerstvo pro genderovou rovnost. Ministerský expert Ralph Zurmély v e-mailu adresovaném nakladatelství požadoval, aby byla kniha Muže, ty já nesnáším stažena z prodeje, jelikož „podněcování k nenávisti na základě genderu je trestný čin“. V opačném případě by nakladateli hrozilo trestní stíhání.

Muže, ty já nesnáším, foto: Monstrograph

Muže, ty já nesnáším, foto: Monstrograph

Ministerstvo následně uvedlo, že vyhrožování stíháním byla „osobní iniciativa naprosto nezávislá na agendě ministerstva“. Zurmély nicméně trval na svém a médiím sdělil, že pokud by se kniha Pauline Harmangeové nepřestala prodávat, pak by byl nakladatel „přímo spoluvinný za trestný čin a on by byl povinován předat případ žalobci“.

Poté, co se e-mailová konverzace mezi nakladatelem a horlivým úředníkem dostala do médií, vzrostly prodeje knížky a její autorce se „zatočila hlava“: „Stáhli jsme knihu z prodeje, ale ne kvůli strachu, nýbrž kvůli tomu, že nestíháme držet tempo s poptávkou.“

Nakladatelství i sama Pauline Harmangeová zároveň zdůraznily, že kniha navzdory provokativnímu názvu nevyzývá k nenávisti vůči mužům. „Je to výzva k tomu, nenutit se k družení nebo jednání s muži. A ani jednou autorka nepodněcuje k násilí,“ podotýká redaktorka knihy a spisovatelka Coline Pierré.

Podle Harmangeové, pětadvacetileté aktivistky z Lille, je kniha Muže, ty já nesnáším příležitostí představit si společnost bez mužského pohledu a „znovuobjevit sílu ženských vztahů plných vzájemnosti, jemnosti a síly“.

„Jsem vdaná za skvělého muže, který mě podporuje v psaní. Ale obecně nevěřím mužům, které neznám. Prostě k nim nemám důvěru. To neplyne ani tak z osobní zkušenosti, jako z toho, že už několik let působím ve feministické organizaci, která pomáhá obětem znásilnění a sexuálního násilí. A můžu s jistotou říct, že většina agresorů jsou muži,“ vysvětluje Harmangeová v rozhovoru pro The Guardian s titulkem „Měly bychom mít právo nemít rády muže“.