Příliš velký nakladatel

Americká vláda brání sloučení dvou velkých nakladatelských korporací. Izraelské obchody bojkotují Sally Rooneyovou.

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje nakladatelský koncern Penguin Random House kvůli pokusu koupit jiného nakladatelského giganta, společnost Simon & Schuster. O nákupu se začalo veřejně mluvit před rokem, a pokud by se uskutečnil, jednalo by se o jednu z nejradikálnějších změn v globálním nakladatelském byznysu.

Penguin Random House je už nyní zdaleka největším nakladatelským domem na světě: jeho tři sta nakladatelských značek vydá ročně na patnáct tisíc knižních titulů. Koupí další společnosti z velké nakladatelské pětky — vedle Simon & Schuster se mezi největší americké nakladatele počítá ještě Hachette, HarperCollins a Pan Macmillan — by se tak z Penguin Random House stal bezkonkurenční hráč na trhu, který by si prakticky mohl diktovat podmínky.

Proto se navrhovaným obchodním spojením, které by mělo stát 2,18 miliardy amerických dolarů (přes čtyřicet sedm miliard českých korun), kromě zděšených spisovatelů, profesních organizací, publicistů a konkurence začaly zabývat také americké úřady.

Výsledkem jejich šetření je žaloba z minulého týdne. Jak poznamenává deník The New York Times, svou roli sehrává také administrativa prezidenta Joea Bidena, která se zavázala k větší kontrole a regulaci velkých korporací a monopolních společností, jako je Google, Facebook, Apple nebo právě Penguin Random House.

„Kdybychom největšímu nakladateli na světě povolili koupit jednoho z jeho největších konkurentů, měl by bezprecedentní kontrolu nad tímto důležitým průmyslem,“ řekl americký ministr spravedlnosti Merrick B. Garland v prohlášení k žalobě. „Za toto monopolní spojení by zaplatili američtí autoři a čtenáři, přineslo by totiž nízké zálohy pro spisovatele a nakonec méně knih a menší rozmanitost nabídky.“

Nakladatelský dům Penguin Random House je připraven bránit se žalobě u soudu: najal si dokonce elitního právníka Daniela Petrocelliho, který se podobnými případy zabývá. Zároveň v prohlášení odmítá, že by chystal redukci množství vydávaných knih nebo omezoval jejich pestrost.

„Vláda tvrdí, že bude v nabídce méně knih, ale to je naprostá spekulace založená na pokřivené logice. Nakonec to nebudou schopni dokázat,“ říká ke kauze Petrocelli.

Americká vláda však nemá starost jen o koncové zákazníky. Timesy upozorňují, že do popředí zájmu úřadů se nově dostávají rovněž podmínky tvůrců obsahu, tedy spisovatelů. O jejich rukopisy se totiž většinou nakladatelské značky přetahují formou aukce a tím ženou ceny i výdělky autorů nahoru. S jednou obrovskou firmou a menší konkurencí proto lze očekávat menší výdělky, na což upozornily už před rokem autorské organizace jako The Authors Guild. Penguin Random House sice v prohlášení pro média i speciální prezentaci pro literární agentury tvrdí, že aukce probíhají i mezi jednotlivými značkami v rámci korporace a soutěžení bude pokračovat i po případném nákupu společnosti Simon & Schuster, nicméně profesionálové z oboru to nepovažují za příliš důvěryhodné: nikdy nebude jasné, co je skutečná soutěž a co interní strategie.


Dva izraelské knihkupecké řetězce nebudou nabízet romány irské spisovatelky Sally Rooneyové. Činí tak v reakci na rozhodnutí prozaičky nevydávat svou novou knihu Beautiful World, Where Are You (Kdepak jsi, krásný světe) v hebrejském překladu. Rooneyová tak chce podpořit mezinárodní hnutí BDS (Bojkot, stažení investic a sankce), které požaduje konec izraelské okupace Palestiny a rovnoprávnost pro Palestince a arabské obyvatele Izraele.

„Steimatzky je prostor pro literaturu a vřelé a podporující místo pro každé literární dílo s láskou k psanému slovu. Ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli o přístupu Rooneyové, jsme se proto bezprostředně rozhodli stáhnout její knihy z prodeje,“ komentuje situaci pro The Guardian zástupce obchodu. Řetězce Steimatzky a Tzomet Sefarim mají dohromady přes dvě stě poboček.