Jarní masterclass časopisu Host

V březnu a dubnu proběhne druhá část projektu Host Masterclasses. Těšit se můžete na spisovatele Marka Šindelku a dokumentaristu Martina Marečka.

Marek Šindelka: Jak a proč psát? — 21. 3. 2023, Klub Letka Praha

Krátké zamyšlení nad posedlostí psaním. Kde se bere touha formulovat vlastní život, životy těch druhých — nebo dokonce, a snad především, životy lidí, kteří nikdy nežili a právě proto o životě vypovídají nejpřesněji? Jak psát? Jak pracovat s postavou, prostředím, architekturou vyprávění, jak správně stavět příběh a jak se to správně odnaučit. Osobní průzkum bojem. Od básní, přes povídky k románu a zase zpátky, s odbočkami ke komiksu, k filmu, divadlu. Hledání dokonalé formy, která není.

Marek Šindelka (1984) je český spisovatel a scenárista. Jako svou prvotinu publikoval sbírku Strychnin a jiné básně, za niž obdržel Cenu Jiřího Ortena 2006. Je autorem románu Chyba, který později vyšel také v komiksové podobě. Velký čtenářský ohlas zaznamenal soubor povídek Mapa Anny. Marek Šindelka je dvojnásobným držitelem ceny Magnesia Litera za prózu. 

Martin Mareček: Síla dokumentu — 18. 4. 2023, CED Brno

Zamyšlení nad sílou dokumentární výpovědi. Co to přesně znamená, když se řekne, že dokumentární film je uměleckou adaptací reality? V čem se liší od hraného filmu? Proč je lepší používat termín sociální herec spíše než protagonista dokumentu? Jak je to s nehynoucím požadavkem na objetivitu? Masterclass bude doprovázena ukázkami včetně nepoužitých materiálů.

Martin Mareček (1974) vystudoval Katedru dokumentární tvorby FAMU, kde nyní působí jako pedagog. Je autorem pěti celovečerních filmů, držitelem dvou Českých lvů a dalších cen.


Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut za 200 Kč (zvýhodněné vstupné za 100 Kč).


Akce vzniká za finanční podpory Státního fondu kultury.