Tři otázky pro… Annu Beatu Háblovou

„Máme představy, se kterými jdeme po své cestě, po nějaké životní čáře. Ale každá čára je složená z jednotlivých bodů, ze kterých se můžeme vydat jiným směrem,“ říká básnířka a prozaička Anna Beata Háblová, která zítra večer vystoupí v rámci programu Měsíce autorského čtení na scéně brněnského Divadla Husa na provázku.

Hrdinka tvého debutového románu Směna ve své práci pokladní trpí, ubíjí ji všední rutina i prostředí supermarketu. Co jí pomůže?

Pomůže jí přestat upínat se k tomu, o čem si myslela, že by pro ni bylo nejlepší. Máme představy, se kterými jdeme po své cestě, po nějaké životní čáře. Ale každá čára je složená z jednotlivých bodů a na každém tom bodě se můžeme zastavit a vydat se úplně jiným směrem.

Tři otázky pro...

Anna Beata Háblová, foto: MAČ

Anna Beata Háblová, foto: MAČ

Pravidelně píšeš básně pro veřejný prostor. Všímáš si tohoto jevu i v zahraničí?

Písmo je sice jednou ze základních forem streetartu, ale poezii v sobě téměř nikdy neobsahuje. Bývají to buď podpisy writerů, prohlášení, hejty, v lepším případě citáty. Nebo to jsou zvěsti ulice, Street messages, jak svoji knihu o streetartu nazval Nicholas Ganz.

https://youtu.be/sfOyC2KDaWU

Nedávno jsi měla svou první výstavu. Jak se cítíš v nové roli výtvarnice?

Cítím se nepatřičně, ale i skvěle. Vernisáž je úplně jiným druhem události než autorské čtení, lidé se přijdou hlavně potkat, popovídat si a s vínem v ruce postát u obrazů. Malba je aktivita, u které se můžu hýbat a nepřemýšlet. Chystám teď jeden velký obraz pro skupinovou výstavu v DOXu — určitě to bude ještě hodně dobrodružné.


Narozena 1983 v Praze. Absolvovala Fakultu architektury ČVUT. Historička architektury, urbanistka, básnířka a prozaička. Vydala básnické sbírky Kry (2013), Rýhy (2015), Nevypínejte (2018), O mé závislosti nikomu neříkej (2020) a novelu Směna (2022). Dále publikovala odborné knihy Města zdí: Život a smrt obchodních center (2017) a Nemísta měst: Opomíjená, pomíjivá a míjená místa měst (2019). Za svou práci získala dlouhou řadu cen, například Cena Molabu v soutěži Revit Open (2007). V rozhlasovém pořadu Záložka se autorka ohledně své první prózy nechala slyšet: „Přišlo mi, že umělecký svět není literárně moc popsán, minimálně ze současného pohledu. A zajímavé je to, že jsem po dopsání Směny sama začala malovat.

Autor je editor webu H7O.