Nastolit diskusi

„Slíbil jsem si, že tyto sloupky využiju k psaní o věcech, které mi nedají spát a které si alespoň pro sebe musím pojmenovat,“ píše Marek Torčík ve svém pravidelném sloupku pro časopis Host.

Největší české nakladatelství Albatros Media má novou značku Nastole, která se oddělila od stávajících brněnských redakcí. Pod vedením šéfredaktorky Hany Hozové si klade za cíl „nastolovat ve společnosti diskusi“. A zřejmě pro ně není lepší způsob, jak zahájit celospolečenskou diskusi, než kopnutím do těch nejslabších. Jednou z připravovaných knih je totiž kontroverzní titul Nevratné poškození od americké novinářky Abigail Shrierové. Sama autorka v rozhovorech tvrdí, že se v knize věnuje problematice trans dětí a přináší prý nezávislé „svědectví o tom, jak se může ochrana dětí zvrtnout v jejich ohrožení“. Svou ideologickou nezávislost zpochybňuje už tím, že přirovnává touhu po tranzici k „nákaze“ či k duševním poruchám. Knihu v anglickém originále vydalo konzervativní nakladatelství Regnery s podtitulem Jak naše dcery propadají transgenderové mánii. Shrierová svá tvrzení navíc opírá o rozhovory s rodiči, ale samotných dětí se na nic neptá. Argumentuje nepotvrzeným a kontroverzním konceptem rapid-onset gender dysforie. Ten tvrdí, že některé děti po tranzici touží vlivem svého okolí a později zákroku litují. Podle drtivé většiny odborníků přitom nejde ani tak o teorii, jako spíš o ukázku morální paniky. Pochyby nad vlastní tranzicí lidí odborníci dávají za vinu nedostatečnému pochopení ze strany rodičů, netolerantní společnosti a strachu z nepřijetí. Podle většiny průzkumů jsou přitom tyto pochyby méně časté než pochyby ohledně operace slepého střeva.

Je přinejmenším zvláštní, že titul autorky, která v americkém kongresu pravidelně vystupuje proti zákonům na ochranu queer lidí, vychází v nakladatelství, které zároveň publikuje spoustu queer knih pro děti a dospívající. Mám na mysli například komiksovou sérii Srdcerváči, ale i další tituly, které queer dětem pomáhají najít své místo ve světě. Vážím si všech redaktorů a redaktorek, kteří dávají takovým knihám prostor, a zároveň chápu, že jednotlivá vydavatelství mohou plánovat různé tituly. Navenek to ale vypadá, jako by si firma díky prodejům úspěšných queer příběhů pro děti zafinancovala vydání něčeho, co stejným dětem ublíží.

Nevratné poškození ale rozhodně není jediná ani první antitrans kniha v českém překladu. Albatros Media následuje vzor vydavatelství Echo Media a jejich překladu knihy Když se z Harryho stala Sally. Jejího autora Ryana T. Andersona znají pozorovatelé americké politiky velmi dobře. Proslavil se podporou konverzní terapie, prohlášením, že gayové by měli držet celibát, a oponoval také zavedení manželství pro všechny ve Spojených státech amerických.

Ani autorka Nevratného poškození nezůstává pouze u psaní a v posledních letech aktivně vystupuje proti takzvanému Equality Act, tedy návrhu zákona, který by zakázal diskriminaci na základě pohlaví, sexuální orientace a genderové identity v zaměstnání, bydlení nebo vzdělávání. Spolu s dalšími odpůrci argumentuje potenciálními případy nespravedlností a přehlíží skutečné nebezpečí, kterému trans děti vystavujeme, pokud jim znepřístupníme péči. Chladnou ji nechává i texaský guvernér Greg Abott a jeho snaha omezit a kriminalizovat přístup trans dětí k odborné pomoci. Průzkumy přitom ukazují, že nedostupná péče má u trans a queer dětí na svědomí alarmující počet pokusů o sebevraždu.

Slíbil jsem si, že tyto sloupky využiju k psaní o věcech, které mi nedají spát a které si alespoň pro sebe musím pojmenovat. Z čeho poslední dobou nespím, je skutečnost, že si z životů queer lidí udělala hrstka politiků volební program. Když se letos v únoru dostal návrh na uzákonění manželství pro všechny do druhého čtení, člověk by řekl, že budou mít ve sněmovně v době rekordní inflace, přidružených krizí a dvou destabilizujících válečných konfliktů lepší věci na práci než snahu omezovat to, jestli si někdo jako já může vzít svého partnera. Jenže podle poslance Jana Síly jde o otázku „zachování národa“, podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky jde o módní trend a ministr spravedlnosti Pavel Blažek nejspíš nikdy nečetl ústavu, když v rozhovoru pro Českou televizi na otázku, jestli by měli mít všichni stejná práva, odpověděl: „Já si myslím, že to nejde.“

Klíčem, který obě výše zmíněné knihy a českou debatu o právech LGBTQ+ lidí spojuje, je anotace k českému vydání Nevratného poškození. V ní totiž najdete jména sympatizantů Aliance pro rodinu, sexuologa Vladislava Chvály a dětské psycholožky Ludmily Trapkové. Jde o známou dvojici, která se v roce 2022 pro Deník N nechala slyšet, že „manželství pro všechny posílí trh s dětmi“. Antitrans názory jsou jen část z celé antiLGBTQ+ skládačky. Podobní lidé totiž často mluví o ochraně dětí, přičemž se však soustředí na potenciální scénáře a zkreslené představy, jež mají dospělí. Skutečně děti ochraňovat se jim příliš nedaří, což ostatně dokazuje i nedávný rozsudek tuzemského soudu, který za znásilnění dívky nevlastním otcem udělil pouze podmínku.

LGBTQ+ životy, stejně jako životy jakékoli další skupiny lidí nemají být politickým tématem a nemají nastolovat diskusi. Pokud někdo požaduje rovná práva a ochranu, nemá jít o něco kontroverzního a my bychom neměli mít potřebu nabízet pohled z druhé strany.

Autor je spisovatel.