A2 a Host o letošní Liteře

Proč je v letošních nominacích na Magnesii Literu Šesták, a ne Sevruk? A jak to, že mezi nimi není Klára Vlasáková? Jaká kritéria vůbec rozhodují o výběru knih? A co z letošních nominací vyplývá o současné české literatuře? Časopisy A2 a Host se sešly ke společné debatě.

Ceny Magnesia Litera často připomínají spíš skandál než literární hru. Aspoň při pohledu na sociální sítě. Zdá se být sice zřejmé, že jde vždy především o střet subjektivit porotců a náhod a že v posledku rozhoduje aritmetický součet pěti hlasů, kdy obvykle neuspěje dílo nejvýraznější, ale takové, na kterém se shodne většina poroty. A přece se pravidelně zvedá vlna rozhořčeného pobouření. Vykřikuje se, jak je možné, že se v nominacích neobjevil ten nebo tato, zpochybňuje se kompetentnost poroty nebo smysl literární ceny vůbec.

Magnesia Litera si za to může i sama. Opakovaně jsou její organizátoři vyzýváni k tomu, aby pořádali veřejné debaty, na kterých porotci své rozhodnutí zdůvodní. Výzvy zůstávají oslyšeny. Rozhodli jsme se jich proto chopit sami a uspořádat o letošní Liteře společnou diskusi literárních časopisů A2 a Host.

Nicolas Kourek

O letošních nominacích v kategorii prózy debatovali literární komparatistka a redaktorka A2 Blanka Činátlová, literární vědkyně a letošní porotkyně Litery Alena Šidáková Fialová, literární kritik a vědec Petr A. Bílek a redaktor Hosta a letošní porotce Litery Ondřej Nezbeda. Moderoval Petr Vizina.

Nicolas Kourek