Vsaďte si na máslo

Minerálka je letos ještě víc naštěrchaná. Na vítěze hlavní kategorie Kniha roku si můžete vsadit. V této analýze si jako praví sázkaři probereme, co a proč se vyplatí hrát.

Tak hlavně, sázení na mimosportovní události není žádná novinka. Už v roce 2013 jste mohli položit dvojku na to, že kníže Karel bude prezidentem — a po sečtení všech hlasů litovat hned dvakrát.

Politika je na sázení vůbec dobrá. Fortuna letos nabízí kurz 300 : 1, že severokorejský diktátor Kim Čong-un přijede ofiko do Česka. A všechny rovnou varuju, že kurzy na vítězství Trumpa jsou nižší než na Bidena. Lístky na Mars zdražují.   

Nebo jestli vás politika nezajímá — tak si vsaďte, že průměrná cena 250 g másla stoupne nad 65 Kč. Když do tiketu dáte pajzku a máslo fakt vyletí, budete si moct koupit dvě.

Jasně, kultura není takový terno jako sport nebo politika. Ale i tady se šance najdou. Když Pavlu Nedvědovi tak šly kličky, nemoh by to utrhnout i ve StarDance? Kurz 9 : 1 je u Médi super hratelný.

No ale příležitosti na Literu, to je něco jinýho. Tvl., koho z tipérů zajímá současná literatura? Špatně položená otázka, hoši. Nemoh by náhodou někoho z těch mimoňů, co se zajímaj o písmenka, přilákat i hazard? „Nečekáme milionové náběry, ale kurzová nabídka na tuto příležitost nám může přinést zásah nové cílové skupiny,“ říká jasně mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Takže nejvyšší čas podívat se na kurzy. Podle bookmakerů je největší favoritkou letošního mistrovství ČR v literatuře Tereza Matějčková. Na to, že Bůh je mrtev, vypsal Tipsport solidní kurz 4,5. O něco vyšší na Marka Torčíka a Jirku Dvořáka.

Jenže ty kurzy jsou dynamický: lítaj nahoru dolů podle chování sázkařů. Tipsport je vyhodil před víkendem, teď už je všechno jinak. Matějčková i Torčík posílili, ale zavěsil se za ně černý kůň šampionátu: Hella Aleny Machoninové.

Vy to víte, já to vím — za sportovníma kurzama je robustní datová analýza. Ale jak se daj nastavit kurzy na knížky? Měřil se impakt na sockách? Došlo na tvrdý výslechy influencerů? Asi bych totiž bookmakery nepodezíral, že si čtou v pracovní době. Ale mimo nejsou. S jedinou výjimkou, a k tý se hnedka dostaneme. Jinak řečeno, je tu slibovaný rozbor, co se letos v minerálce vyplatí hrát.

Matějčková má dlouhodobě dobrou mediální formu. Nejnižší kurz na filozofku není žádným překvapením. Talentovaná hegeliánka je na place vidět, a co změnila klub, propracovala se do čela tabulky střelkyň. Mechanismus ceny navíc dlouhodobě přeje osobnostem. A taky non-fiction. To všechno hraje do karet Matějčkové. Jenže jsou tu i jistý proti: Bavíme se jenom o sběru časopiseckejch článků — a reprezentantka už ukázala, že má na víc. Bůh navíc zemřel v Echu a to je pro část porotců no go zóna. Bude se jim chtít hlasovat pro filozofku, co přistála v konzervativním hnízdě?

Mára Torčík loni vydal dlouho očekávanou prózu Rozložíš paměť. Všichni víme, že mládežnický systém český literatury je nefunkční. O to cennější jsou výrazný talenty. Torčík navíc na hřiště vběhl s jasným logem na dresu: vztahy v rodině, šikana a zkušenost gaye na maloměstě. Moh by rovnou dostat zlatej míč, přesto bych ho nehrál. V anketě Deníku N by bez potíží bral vítězství, ale v Liteře proti němu stojí generační faktor a větší zkušenosti ostatních playerů.

A konečně slibovaný ústřel bookmakerů. Machoninová začala s nečekaně vysokým kurzem 9 : 1, ale hned během víkendu spadla na 4. To už něco říká. Na původní šanci se podepsalo, že jde o hráčku z Ruska. Hella navíc vyšla bez pořádnýho PR a prodeje neletí jako u Matějčkové nebo Torčíka. Jenže: v šatně se o ní mluví, Litera má občas ráda objevy a pro dost porotců využije šanci hodit to knížce, co má dost pro a žádný zjevný proti. Otázka je, jestli si ji stihli přečíst. Tenhle detail často konečnýma výsledkama na mistrovství ČR v literatuře pořádně zamíchá.

No anebo to dají Dokumenty čerta Kamila Boušky. Jasně, poezie vyhrát nemůže. Jako vloni, chytráci.     

Takže co na závěr týhle analýzy? Za původní kurz devět bych v minerálce jednoznačně hrál Hellu. Jasná favoritka to není, ale překvapit může a kurz to vůbec nezohlednil. Jenže mezitím spadl. Takže jestli nechcete jít do rizika, můžete si ty knížky jenom přečíst. Nebo si vsaďte na máslo. Ať už se rozhodnete jakkoli, šťastnou ruku přeje Znojmák, tipér z Mikulecu.  

Autor je sázkař z Mikulova